top of page
_LVK3213.JPG
Geschiedenis van de viool

We weten niet zeker wie de eerste viool gemaakt heeft, maar de eerste violen werden rond 1550 gebouwd. Deze violen werden gebouwd in de omgeving van Brescia en Cremona in Italiê. In de Middeleeuwen bestonden er wel al veel snaarinstrumenten. Sommige werden getokkeld (aan de snaar trekken, net als bij een gitaar), maar er waren ook al wel strijkinstrumenten, zoals een vedel. Een voorloper van de viool was ook de lira del braccio. Deze leek ook al erg op een viool.

Het is heel erg moeilijk om een viool te bouwen. Vaak was het een vak dat van vader op zoon werd overgedragen.  De meest bekende vioolbouwer families zijn: de familie Amati en de familie Guarneri. Andere beroemde vioolbouwers zijn: Antonio Stradivari en Jacobus Stainer.

De viool is door de geschiedenis heen wel erg anders geworden. De oude violen noemen we "Barok" violen (Omdat de muzikale periode waarin ze gebouwd werden ook wel Barok tijd heet). Violen die later zijn gemaakt worden "moderne" violen genoemd.

 

Een goede viool gaat wel meer dan 500 jaar mee. Daarom zijn violen soms wel heel duur. Tot nu toe is de viool die het meeste geld heeft opgebracht de Lady Blunt. Dit is een viool van Antonio Stradivari. De viool kostte 11,1 miljoen euro. Maar niet schrikken hoor: de meeste "gewone" violen zijn heel goed betaalbaar. Je kunt zelfs al een studieviool kopen vanaf €100,-

De haren van de strijkstok zijn paardenharen. Hiervoor worden haren gebruikt van paarden uit landen met een koud klimaat. Deze paarden hebben namelijk dikkere en steviger haren. Soms zijn de haren afkomstig van Paarden uit Canada, China of Siberië, maar de beste paardenharen komen uit Mongolië. De haren van de stok moeten regelmatig ingewreven worden met hars. Dit is plakkerig spul dat zorgt voor wrijving tussen de haren en de snaar. De hars zorgt eigenlijk voor het geluid, niet de haren! Na elke 2 á 3 uur spelen moet er weer nieuwe hars op de stok worden aangebracht.

Het hout waarvan de stok wordt gemaakt is brazilhout (pernambuk). Dit hout is sterk, maar ook nog soepel. Tegenwoordig worden strijkstokken ook van gemaakt van carbon. De meest beroemde stokkenbouwers komen uit Frankrijk (niet uit Italië, zoals de vioolbouwers. De beroemste stokkenbouwer is François-Xavier Tourte, een stokkenbouwer uit de 18de eeuw.  Andere beroemde stokkenbouwers zijn: Jean-Baptiste Vuillaume en de Engelsman John Dodd (een tijdgenoot van Tourte). Net als violen kunnen stokken ook heel duur zijn (een Tourte stok zo rond de €200000 euro). Gelukkig zijn ze ook al verkrijgbaar voor ±30 euro!

​



 

bottom of page